0248 721 109
Ziua 1 -5.03: BUCURESTI -Manastirea COZIA -Muzeul AURULUI BRAD -TEBEA (cca. 525 km)
Pornim la ora 06:00 din Bucuresti -parcarea Academiei Militare Carol I (acces dinspre Metrou Eroilor) spre Rm. Valcea. Strabatem cel mai lung defileu din tara, Valea Oltului, unde vizitam Man. Cozia (sec. XIV) ctitorie a lui Mircea cel Batran, ce pastreaza in pronaos fragmente din pictura originala de sec. XIV. Continuam spre Brad, unde vom vizita Muzeul Aurului, unic in lume prin faptul ca sunt prezentate exponate din aur nativ, neprelucrate de vreun bijutier, apoi spre Tebea, unde vom afla legenda Gorunului lui Horea, un stejar vechi de 400 de ani si circumferinta de 9 m si vom vizita mormantul lui Avram Iancu. Seara, cina si cazare in zona Vartop.
Ziua 2 -6.03: Pesterile URSILOR si MEZIAD -Pestera cu cristale din mina FARCU -Moara de apa ROSIA (cca. 190 km)
Mic dejun. Timp liber in hotel sau optional (95 lei/pers), excursie la Pestera Ursilor cu cele trei galerii deschise turistilor: Galeria Emil Racovita, Galeria Ursilor si Galeria Lumanarilor, unde admiram in traseul de cca 500 m, adevarate minuni naturale. Exploram apoi Pestera Meziad, una dintre cele mai vechi (1863) si lungi din tara (4750 ms), monument al naturii si rezervatie speologica. Intrarea grandioasa de 16 m inaltime, se continua cu galerii care ating frecvent inaltimi de 20 -30 m. Pestera a fost locuita inca din paleolitic, atat de Homo sapiens, cat si de Ursus spelaeus, iar in prezent gazduieste o importanta colonie de lilieci. Urmeaza Pestera cu cristale din mina Farcu, o geoda descoperita accidental in 1987 prin intersectarea acesteia de catre o galerie de mina. Considerata o adevarata bijuterie, este de o frumusete ireala datorita abundentei si marimii cristalelor, dar si a delicatelor stalactite de tip “macaroana”, care ajungeau pana la doi metri. Desi accesul in pestera a fost imediat oprit, aceasta a fost vandalizata de mineri. In 2012 a fost amenajata si deschisa publicului. Ne intoarcem pentru cina si cazare in zona Vartop, nu inainte de a admira o adevarata “uzina” din lemn- Moara de apa din Rosia, construita in secolul XIX si inca functionala.
Ziua 3 -7.03: ORADEA -Baile FELIX (cca. 225 km)
Dupa micul dejun, timp liber sau optional (95 lei/pers), excursie la Oradea si Baile Felix. Conform legendei, Oradea a fost fondata in 1092 de Ladislaus I, regele Ungariei. In 1241, orasul a fost distrus de catre invazia mongola, dar a fost reconstruit constant si a atins prosperitatea maxima in timpul secolului XV. Marturie din acea perioada, Cetatea Oradei, ridicata de regii maghiari in sec. XI, a fost reorganizata in sec XVI în stil flamand, cu influenţe italiene, precursorul stilului Vauban din secolele urmatoare. In ultimii ani, orasul a trecut printr-o transformare fabuloasa, Primaria reusind sa reabiliteze o serie de cladiri istorice, punand in valoare bogata mostenire multiculturala. Parcurgem un tur pietonal, pornind din Piata Unirii, “epicentrul” arhitecturii Art Nouveau cu influente ale Secesiunii Vieneze. Vom admira: Primaria, cu un turn de aproape 50 m inaltime, Palatul Episcopal Greco Catolic, Biserica cu Luna -o biserica ortodoxa din sec. XVIII cu un mecanism unic in Europa, amplasat in turla, care arata fazele lunii si Hotelul Vulturul Negru cu Pasajul Comercial omonim, avand celebrul vitraliu al vulturului. In apropiere se inalta Sinagoga Neologa Sion, a 3-a ca marime din Europa, iar dupa ce traversam Crisul, Teatrul de Stat ne incanta cu alura sa neoclasica, cu frontonul amintind de templele grecesti. Timp liber pe Calea Republicii -artera pietonala plina de viata si “ispite” irezistibile pentru turisti. Dupa amiaza ne vom bucura de facilitatile Bailor Felix, cea mai mare statiune balneo din Romania, care ofera bazine cu apa termala (strandurile Apolo, Felix sau Padis) si chiar un Aqua Park la President. Revigorati, ne intoarcem seara la acelasi hotel din zona Vartop, pentru cina si cazare.
Ziua 4 -8.03: CLUJ-NAPOCA (cca. 335 km)
Mic dejun. Timp liber la hotel sau optional (95 lei/pers), excursie la Cluj- Napoca, unde parcurgem un tur panoramic cu autocarul, admirand: Catedrala Greco-catolica Sf. Iosif (sec. XIX in stil romanic cu elemente gotice), Parcul Operei, amenajat in 1885 si inconjurat de cladiri istorice, intre care: Bastionul Croitorilor (una din putinele fortificatii ale vechii Cetati ramase intacte), Palatul de Justitie (construit in 1902, in stil eclectic), Opera Nationala Romana si Teatrul National (construite in 1906 in stil neo-baroc). Urmeaza Piata Avram Iancu, dominata de statuia eroului pasoptist si Catedrala Mitropolitana (in stil bizantin), Palatul Seminarului Teologic Ortodox, Biserica Unitariana (sec. XVIII), Biserica Evenghelica (de sec. XIX, care imbina stilul baroc cu cel neoclasic). In Piata Unirii, (centrul orasului in Evul Mediu –astazi cea mai mare piata medievala din sud-estul Europei), admiram statuia lui Matyas Corvin, Palatul Banffy (sec. XVIII) un frumos edificiu baroc, ce gazduieste Muzeul de Arta si vizitam Biserica Sf. Mihail (sec. XIV) unul dintre cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii gotice din Transilvania. Seara, cina festiva de 8 Martie si, apoi, cazare Vartop.
Ziua 5 -9.03: CAMPENI -ROSIA MONTANA -BUCURESTI (cca. 495 km)
Dupa micul dejun, incepem vizita in Campeni, considerat „capitala” Tarii Motilor, cartierul general atat al iobagilor condusi de Horea, cat si al ostilor romanesti conduse de Avram Iancu in 1848-1849 si admiram statuia ecvestra a revolutionarului pasoptist. Urmeaza Rosia Montana, localitate miniera cu o existenta multimilenara, cunoscuta inca din perioada regatelor dacice pentru zacamintele sale de metale pretioase, dintre cele mai mari din Europa. Admiram Galeriile romane, care se intind pe mai multi kilometri, sapate manual cu dalta si ciocanul si Muzeul Mineritului, care prezinta fotografii si harti vechi, unelte si vestigii romane, etc. Seara, sosire la Bucuresti in jurul orei 23.00, in functie de trafic si conditiile meteo.